Jordens alltmer minskande resurser väcker behovet av nytänkande inom allehanda områden.
Mycket av detta sker i det tysta, och ibland behövs att strålkastarna riktas åt samma håll för att ge en samlad bild av vad som pågår.
Detta kan sägas var en av tankarna till ArkDes Talks: Reprogramming the City, en halvdagskonferens sista onsdagen i augusti. Konferensens fråga ”Hur kan vi göra mer av det som vi redan har?” väckte ett stort åhörarintresse och en full hörsal, och besvarades med en rad olika presentationer av idéer i form av tidsaktuella projekt.
Några av de mest spännande idépaketen levererades av Belatchew Labs, vars projekt ”BuzzBuilding” handlade om insektsodling i en kontrollerad miljö, närmare bestämt ett kokongbygge i rondellen Vanadisplan i Stockholm.
Enbart tanken på att minska resursförbrukningen av mat, och byta kött mot insekter, är förstås djärv i vår del av världen. Och visualisering av ett tänkbart bygge har fått stor uppmärksamhet och själva idén med nytänkande av givna ramar är inspirerande.
Likaså präglas labbets Boverketstödda projekt SwimCity av organisk arkitektur av moduluppbyggda studentbostäder på vattnet i Norra Djurgårdsstaden av organiskt tänkande där topografi gör att modulerna inte skäl uppmärksamhet från landskapet. Dessutom kan modulerna bli som en organisk struktur som enkelt kan expanderas när ytterligare bostäder behövs.
En av grunderna till projektet var att ta hand om allt material som vanligt byggande genererar – hela Djurgårdsstaden är ju en gigantisk byggarbetsplats. Och bygga nytt av ”rester” är ytterligare ett viktigt steg i hur vi får en framtidståligare värld.
– Det handlar helt enkelt om att vidga arkitektrollen, förklarade Rahel Lerdell Belatchew efter sin mycket uppskattade presentation.
Konferensen är en slags final på den sedan i juni pågående utställningen ”Reprogramming the City – nya möjligheter för staden” som avslutas på söndag 20 augusti.