Brian Eno gör årets album med innerlig reflektion och maning till besinning
Musikaliskt fanns det många toppar 2022. Höjdpunkterna fanns inte oväntat mest inom indiemusiken.
Årsbästalistan är som vanligt något justerad jämfört med den tidiga lista som Hifi & Musik krävde in för att hinna publicera i årets sista nummer.
Brian Enos starka återkomst som soloartist, utanför sina många samarbeten, blev extra älskad eftersom han smart nog vävt in allehanda musikinriktningar han själv är pappa till och lite grann summerade sin gärning.
Det med en sånginsats som är hans bästa någonsin och naturligtvis förvandlar solodebuten ’Here Comes The Warm Jets’ till den ungdomliga spretighet jag tyckte den var redan när den kom 1973.
Ändå känns det som att 2022 inte blev det toppår man kunnat förvänta sig. Månne en eftertröttnad ovanpå de nedstängda åren med covid? Det blev i alla fall för många trampa-vatten-ögonblick bl.a. i form av allehanda jubileumsutgåvor. Se mer om detta i Årskrönikan!
Här är min Årsbästalista 2022 !
1.
Brian Eno
ForEverAndEverNoMore
Opal
Eno bländar oss med sin enastående förmåga att mixa intuition med strategi. En eftertänksam överraskning av pop och ambient, där engagemang om människans framtid ersätter musikbranschens dominerande tänk av egofixerade affärsplaner.
2.
Boris
Heavy Rocks
Boris/Bandcamp
Ångvältsattityd, charmigt larm och en oväntat stilig väg mellan hårdrock och hardcore. Boris 30-årsjubilerar med att blanda sitt ursprung i experiment och grunge med jazz och hårdare rock. Sjukt bra driv och rejält mycket bättre sprak jämfört med efterföljaren ’fade’.
3.
SRSQ
Ever Crashing
Dais/Playground
Musikaliskt en formidabel kaskad av ljus och hopp där Kennedy Ashlyns röst, stark och innerlig, spänner över flera oktaver. Större bredd än hos Cocteau Twins. Melodiskt drömskt i olika tempon. En artist i full blom.
4.
Ulf Ivarsson X Bill Laswell
Nammu
Ropeadope
’Nammu’ är redan vid sin release en musikalisk milstolpe. Basisterna Ivarsson och Laswell blandar sina erfarenheter med inspiration från funk, etno, kraut och rock till ett enastående resultat.
5.
Beach House
Once Twice Melody
Sub Pop
Melodiska songscapes där pop med självklarhet blandas med glittrig shoegazegitarr och en synt förvandlas till ekopålagd harpa. Duons musik ansluter till den allra skiraste indiemusiken och den engelska perioden då shoegaze, ambient och melodier möttes och förälskades.
6.
Horsegirl
Versions of Modern Performance
Matador/Playground
Chicagotrion Horsegirl gör en helt fenomenal debut som är ypperligt gitarrbaserad indierock och sprängfylld av influenser. Utan att det känns medvetet plagierat hörs spår av (tidigare) själfulla Sleater-Kinney och ljudbedövande My Bloody Valentine, inslag av Dry Cleanings originella gitarrspel spetsat med hur Sonic Youth skulle låtit om de legat på Creation. Alltså mycket pop insprängt i mer ljudskapande gitarrer än larmande rockriffs.
7.
Jessica Moss
Galaxy Heart
Constellation/Bandcamp
På sitt nya album ’Galaxy Heart’ använder kanadensiska violinisten Jessica Moss sin röst både till sång och ljudinstrument parallellt med sitt huvudinstrument. Kompositionerna finns i läge post-klassiskt och avantgarde, men med ett intensivt sökande istället något galet utflippat. Musik som manar till lyssning, eftertanke och öppnare sinnen.
8.
Blushing
Possessions
Kanine/Playground
Två gifta par från Austin, Texas, ger oss på sitt andra album dussinet fullt av melodier som svävar graciöst, vackert och intressant utan att snegla på någon försäljningslista.
9.
Black Country, New Road
Ants From Up There
Ninja Tune/Playground
En musikalisk resa som blandar ovanligt vokalt berättande via en mix av elektriska och akustiska instrument som hyllar varenda erövrad kurva och den nya väg som öppnas. Melodierna lever sitt eget liv i detta folkmusikaliska rockformat.
10.
Pinegrove
11:11
Rough Trade/Playground
New Jersey-baserade Pinegrove låter sitt helt strålande femte album bli en bländande uppvisning i omfamning, sällskap och närvaro. Ett givet köp..
Under strecket:
(utan inbördes ordning)
Bedroom Eyes – Sisyphus Rock (Startracks/Playground)
Gregor Barnett – Don’t Go Throwing Roses In My Grave (Epitaph/Playground)
SOAK – If I Never Know You Like This Again (Rough Trade/Playground)
Zola Jesus – Arkhon (Sacred Bones/Playground)
TV Priest – My Other People (Sub Pop/Playground)
Otoboke Beaver – Super Champon (Otoboke Beaver/Bandcamp)
Everything Everything – Raw Data Feel (Infinity Industries/Bandcamp)
John Zorn | Bill Laswell – The Cleansing (Tzadik)
Listan är i en tidigare version publicerad i Hifi & Musik nr 12-2022, men i slutversion här /c MatsLundgren.se