Få spel har kritiserats så hårt som mobilversionen av anrika Dungeon Keeper (DK). Med rätta ska tilläggas. EA spottar på arvet, har lagt över utvecklingen av DK på de osunt skjutgalna delarna av företaget. Den finns ingen anledning att uppmuntra aggressivitet som man gör här, dessutom kombinerat med en girigt sug att få spelarna betala allt mer för att fortsätta spela.
Efter att ha följt spelet under ett drygt halvår och förgäves inväntat den spelpatch som skulle hedra spelandet som idé, skapa en sund utmaning och samtidigt rädda EAs ansikte om att vara annat än girigheten manifesterad, så lyder den korta versionen av recension:
EA fullbordar en katastrof.
Betyg: 2/10.
Här den långa versionen:
Dungeon Keeper för mobila plattformar har förvandlats till en sjuk spelidé som enbart är till för att fylla EAs kassakistor.
Det låter illa att skriva så, men tyvärr är det sant. Man kan faktiskt också påstå att ”Free to play”-konceptet missbrukas, då man knappast kan ta sig nånstans i spelet utan att tvingas köpa resurser i EAs onlineshop. Och det man köper räcker inte särskilt länge.
Varför recensera ett spel som är ”gammalt” (ett halvår är nästen en livstid i spelsammanhang)? Varför skriva om ett skitspel? Varför lägga ner tid på illaluktande bakslughet istället för att bara dumpa skiten och gå vidare?
Det finns ett arv här vad gäller DK som inte går att köra över ostraffat.
Dungeon Keeper är i sitt grundutförande ett av de bästa resurshanteringsspelen som skapats.
Fortfarande.
Man kan omvandla spelidén till en rad olika scenarios, när det kom 1997 var DK ganska ensamt i ”bossgenren” (se min recension i Computer Sweden 970912: Dungeon Keeper: Guldjakt för blivande chefer). Största konkurrenten var då Command & Conquer parallellt med Sim City (även Civilization och Age of Empires). Idag så populära Starcraft är inte gjort med samma glimt i ögat, det är mer avancerat och uppmuntrar aktivt konfrontation.
DK fick en uppföljare i expansionen Deeper Dungeons som bägge tillsammans packades om som Dungeon Keeper Gold. När spelstudion Bullfrog efter år av fruktlöst utvecklingsarbete presenterade DK2 blev resultatet inte helt lyckat.
Man hade försök göra om grafiken till 3D med påföljd av att den initiala spelkänslan tvingades stå tillbaka. Ärligt talat var DK2 ett misslyckande, och sannolikt det som fick Bullfrog att lägga ner.
Fansen som älskade DK var hängivna. Bakom spelen stod Peter Molyneux (googla honom ifall du inte känner till hans storhet). Bullfrog blev småningom Electronic Arts egendom. EA har från då förvandlats till att mest se spel som en inkomstkälla.
Det finns inte mycket kvar av ursprunget i spelkänsla i deras utgivning jämfört med då.
När så EA omarbetat DK till mobilspelsmarknaden är det just girigheten och inte spelkänslan som är den röda tråden. När spelet släpptes i början av februari konstaterade Peter Molyneux i en kommentar att EA måste missuppfattat vad DK gick ut på (se Molyneux: EAs mobilversion av Dungeon Keeper blev fel).
För EA erbjuder till synes spelet gratis, men för att det inte ska bli en enda lång väntan på att imparna ska gräva fram rikedomar, så tvingas man köpa resurser.
Resurser kallas ”Gem” i spelet, och används för att skynda på långsamma uppgraderingar av rummens egenskaper som behövs för att föra handlingen framåt (i gamla spelen byggde man ut rummen genom att beordra imparna gräva ut mer plats).
Allt mer gems går åt till att uppgradera rum såväl som varelser. Till slut måste man köpa i EAs onlineshop då man grävt ut allt eller summorna är så höga att man aldrig når dit eftersom man blir rånad hela tiden.
Här har EA byggt in profiten, med otålighet ska affärerna drivas. Dyraste in-app-köpet är hela 749 kr (se bild vänster) – mer än vad ett PS4- eller Xbox 360-spel kostar.
Och det räcker ändå inte till för att överleva rika spelare som köper sig spelövertag.
I själva spelupplägget har både Gems och Stenar införts som enheter vilka är nödvändiga att användas för att komma vidare i spelet. För att plundra till sig andras rikedomar måste man ha starkare varelser, vilket – just det – kostar en hel del pluringar/stenar och gems om man vill att det ska gå fort.
Just Gems är det enda man inte kan plundra sig till, utan alltså bara kan köpas från EA.
Att skaffa en tortyrkammare och en mörkrets älskarinna – träningsvilligast och bästa förkämpen – tar eoner med tid och uppgraderingar (Drakdemonerna är helt borttagna i app-versionen, trist då de var mångas favoriter).
Så vad säger man då när ett favvospel dyker upp i omarbetad skepnad? Tja, EA är knappast vördnadsfull mot spelets originalidéer, men allt har ju blivit gnidigare numera så det var kanske inte att vänta annat.
Dungeon Keeper ligger på EAs servrar och går inte i viloläge när du stänger ner appen du spelar på. Det betyder att spelet är igång alltid – som ett onlinespel – vilket gör att du kan skörda guld och stenar när du återvänder.
Men, det är också här som EA skiter ner sig (ledsen för ordvalet, men det finns inget mer adekvat) eftersom spelare inte har kontroll över sin spelversion utan kan bli angripen av andra ”Keepers” som gillar att plundra motspelare.
Och det exempelvis medan man ligger och sover på natten. (Se cave-in, längre ner.)
Dessutom är detta inte ett multiplayerspel, trots att EA vill ge intrycket av det i avsaknad av ett singelplayerläge. När ens spel blir attackerat på nätet, blir man blockerad att ansluta.
Ingen chans att gå in och försvara, man kan inte styra sina varelser, man kan inte ens skydda sitt grotthjärta.
Man kan bara vänta till fienden attackerat klart och sen gå in och betrakta förödelsen. I bästa fall kan man tillåtas få spela upp vad som hänt genom en replay-knapp, annars erbjuds man bara chans till hämnd. Det är som att EA vill att man ska bli förbannad och ge tillbaka.
Aggressivitet skapar hat. Och affärer.
De rika spelarna kan köpa sig fördelar och snabbt nå starkaste nivån Dread. Svagare tvingas gå med i en ”guild” där upp till 50 spelare raidar tillsammans. Övriga fattiglappar struntar EA i.
Här överträffar EA sig själv genom att erbjuda köp av s k cave-in, vilken hindrar andra spelare att attackera en. Skyddet är prissatt i Gems. 100 gems skyddar spelaren i 1 dag, 250 gems 3 dagar, 500 i 1 vecka.
500 gems kostar i reda pengar 38 kr, vilket betyder att man måste betala 38 kr i veckan för att slippa bli attackerad/rånad när man är off-line. Senare i spelet är det inte tillräckligt för att man ska kunna samla mynt/stenar på hög för att uppgradera sina varelser eller rum.
Så oerhört främmande själva spelandes själ att vrida kontrollen ur händerna på den som spelar om vilken arena spelat ska äga rum. Spela för sin egen njutnings skull eller tvingande ”multiplayerspel” där den som kan betala för sig har fördelar mot de som är fattigare.
Istället för att försöka mildra den sjuka effekten av detta missfoster till spelfunktion, borde man erbjuda spelaren att redan från början spela i en ”sand box” helt för sig själv.
Ett ”single-player-läge” med datorn som motståndare för alla som gillar själva spelandet, som inte gillar att bruka våld på andra på nätet och som inte har haft råd att köpa upp sig på kraftfulla varelser eller starkare befästning.
Ta hellre då betalt för grundversionen så spelaren själv kan få välja spelnivå och slippa multi-player-massakern.
För det här blev fult, verkligen fult EA, och lägre än vad man kan förvänta sig av ett världens största spelföretag som verkligen borde veta att man inte överger eller säljer ut spelaren.
Dungeon Keeper i nuvarande form stinker värre än pruttarna från en Gallgasdemon. Kanske var det inte tillräckligt, för i slutet av maj lägger EA ner Mythic Entertainment, spelstudion som ansvarat för utvecklingen av detta missfoster (se kommentar fotnot).
Jag kan egentligen bara tänkt mej Interplays ruttna version av Sagan om Ringen stinka mer än detta.
Till dess att EA hittar rätt patch att göra om spelet till något mindre oärligt föreslår vi att befintliga (och kommande) älskare av originalen till Dungeon Keeper istället besöker GOG.com och köper spelen i deras webbshop. Bägge spelen kostar 10 dollar, DK Gold funkar även på Mac.
Alla som spelar förtjänar bättre!
Som tidigare sagt: 2 av 10
Se även bakgrunden i EA fakta och analys – från insikt till maskhållning
FOTNOT. EAs nedläggning av spelstudion Mythic skedde med grumliga motiveringar. I en kommentar från studiochefen framgår att de lojala medarbetarna utvecklat spelet enligt EAs anvisningar. ”Mythic Entertainment was more than any individual or game. It was made up of incredibly hard-working men and women who always did what they were asked.”
Citatet skapade en rad gamerskommentarer, bland annat: ”I just lost a respect for those people. Gamers need an innovation, an evolution and a revolution, not sheep to follow DLCloving milk-em CEO.”