Test Dovado PROac – i korthet
Dovados nya router PROac bygger vidare på företagets framgångsrika tekniska utrustningar. Som framgår av namnet har routerna inbyggt stöd för den snabbare trådlösa 5GHz-standarden ac. Dessutom kan PROac nå internet via en mobil hotspot som t.ex. en smartphone liksom att den kan länkas samman med andra routrar. Liksom företagets tidigare routrar är även PROac en smidig fröjd att använda.
Omdöme
Form: 7
Funktion: 8
Användning: 8
Installation: 9
Mjukvara: 8
Hårdvara: 8
Prisvärdhet: 8
TOTALT: 8,0
PLUS:
Enkel installation
Kan länkas ihop med andra routrar
Kan automatiskt starta om ifall modemet slutar svara
Enkel navigering
Tydligt gränssnitt
MINUS:
Loggfilen raderas vid omstart

Teknisk specifikation Dovado PROac
Flerfunktionell wifi-router med stöd för fast och mobilt bredband samt funktioner för styrning av hemautomation
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200)
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Antenner: 2 st
Anslutningar: 4x LAN och 1 WAN (alla gigabit), 1 USB 3.0 + 1 USB 2.0
Trådlös säkerhet: TKIP, WEP, WPA, WPA2, WPS
UPNP: Ja
Webbgränssnitt/mobilanpassat: Ja/Ja
Övrigt: Mobilt bredband via usb, wifi-tethering, stöd för automation (Z-Wave, TellStick, Belkin Wemo, Gembird SilverShield ), sms-stöd
Mått: 180 x 130 x 35 mm
Vikt: 287 g
Pris: från 990 kr och uppåt
Inledning
Fortfarande är det ganska få routrar som kan använda usb-modem. Ganska märkligt egentligen eftersom många användare idag utnyttjar fördelen med mobila routrar eller lever kvar med usb-modem som tidigare var vanligt och enklast att ansluta till den bärbara datorn. Att kunna stoppa simkortet direkt i datorn har försvunnit som säljargument för nya laptops. Kanske för att arbetet/hemmet snabbt förlorar kontrollen över alla simkort eftersom det numera är ganska enkelt att skaffa extrakort hos de flesta mobiloperatörer.
Med Dovado PROac kan man välja att ansluta ett usb-modem, eller koppla routern till en mobil router eller hotspot för att få tillgång till internet.
Installation

Liksom tester vid tidigare routrar från Dovado är även PROac en stilla nåd för alla som tycker att teknik kommer lite längre ner på listan över saker som är höjdpunkter i livet. Installation sker med en svensk lättbegriplig guide.
Hur fungerar det?
Dovado följer i stort sett den mall för administratörssidor som gäller för merparten av de olika tillverkarnas routrar. Kanske att Dovado i jämförelse har lite renare gränssnitt med tydliga flikar och lätt navigation. Som ny med Dovado blir man säkert glad över att det ofta är enkelt att få inställningarna rätt tack. Topproutrar erbjuder en hel del tekniskt finlir, vilket man kan hoppa över, men vill man ändå testat finns på varje inställningssida en lättåtkom hjälpfil.
Alla som redan använt någon av företagets toppmodeller kommer upptäcka att gränssnitten är i stort identiska mellan Dovado PRO och Dovado PROac. Men det finns skillnader.
I PROac finns den nya funktionen WiFi Tethering som med s k SpotBoost –teknik tillåter att routern trådlöst kan kopplas till en närbelägen WiFi hotspot (vilket inkluderar smartphones och Mobile Hotspots) och den vägen anslutas till internet.
Kopplingen görs enkelt genom att man skannar av vilka WiFi-nät som är uppe och kopplar ihop sig genom att ange lösenord. Det kan tyckas lite lyxigt att använda den dyrast modellen på detta sätt, men detta gör att den gamla Dovadoroutern kan fortsätta att användas (om man uppgraderar) om man har täckningsproblem i huset och behöver en effektiv repeater som kan rätt mycket mer än en vanlig extender.

I övrigt känns det mesta igen.
Ja, även det att routerns loggning av händelser fortfarande är för knapphändig. Och det är väl enda kritiken vi kunna hitta, att loggfilen raderas vid omstart.
Liksom tidigare loggas bara händelser under det att routern är strömförsörjd, med undantag att loggfilen töms varje gång routern startas om. Detta gör att man över tiden inte kan spåra strömavbrott där routern står uppställd. Den informationen är mycket intressant då routern står i sommarstugan eller i huset när man är borta. Inte minst viktigt är detta ifall strömavbrottet är avsiktligt och kopplat till ett inbrott. Dessutom är det många smartahem-utrustningar som styrs via internet idag, och en del av denna ändrar/tappar inställningar när strömmen gått. Då behöver man veta att så skett, hur länge, och att man kanske ska koppla upp sig och kolla ifall justeringar behövs.
Så en loggfil som registrerar händelser under en vecka eller valfri tidsperiod är verkligen välkommet, även om det betyder att produkten fördyras genom utökning med en batteribackup.
PROac har fortsatt stöd för hemautomation, där tekniska plattformar för smartahem-styrning byggd på usb-baserade enheter för Z-Wave, TellStick Classic, Belkin WeMo, och Gembird SilverShield kan anslutas. Man kan även schemalägga hur vissa av enheterna ska uppföra sig, dvs kopplas på resp. av.
Stöd finns även för gsm-system i och med att PROac har en funktion där man kan skicka sms (vilket dessa system enbart kommunicerar med).
Dovado har separat även lanserat en app som stöder smartahem-styrning.

I PROac har man behållit den värdefulla funktionen Connection Tracker som får routern att starta om ifall modemet tappar kontakten med internet. Man ställer helt enkelt in routern så att den pingar en eller ett par IP-adresser med ett visst intervall. Förinställt värde är 1 minuts mellanrum, vilket betyder 44MB datamängd per månad.
Upphör de angivna IP-adresserna att svara på ett förutbestämt antal försök kan man ställa in routern så att den startar om.
Suveränt, allra helst om man har routern på en plats där man inte kan nå den fysisk, vilket förstås även gäller om kopplingen går ner mitt i natten och routern står i rummet intill.
Dessutom kan man – förutom att koppla routern till den fasta linan – ha två modem för trådlöst internet anslutna. En primär anslutning som ifall den går ner automatiskt kopplas över till den sekundära.
Snabbheten i routern kommer med 5GHz-funktionen som trots kortare räckvidd är snabbare. Ett smart tips här är att ändra 2,4GHz- och 5GHz-näten till samma namn, så tar Dovado PROac över hanteringen och du som användare slipper hålla koll på vilket trådlöst när du är ansluten till.
Sammanfattning
Dovado PROac är en mångsidig och snabb router som både ger säkrare internetkoppling och låter ointresserade av teknik att ägna sig åt roligare saker.
Testet är enbart publicerat här. c/MatsLundgren.se