Test Netatmo Presence – i korthet
Kombinerad strålkastare och övervakningskamera för utomhusbruk. HD-upplösning och smart filmning ger bra koll på människor, bilar, djur och ljus (!) som rör sig i övervakat område. Håller hög klass, är enkel att installera och hantera, men låt gärna någon annan montera den.
Omdöme
Form: 9
Funktion: 8
Användning: 8
Montering; 2
Installation: 7
Mjukvara: 7
Hårdvara: 9
Bildkvalitet: 9
Bildkvalitet natt: 7
Prisvärdhet: 8
TOTALT: 7,1
PLUS:
– Rörelsevakt och strålkastare
– Vädertätad för utomhusbruk
– Inbyggd datalagring
– Detektering på upp till 15 meter
– Träffsäker på människor, djur, bilar
– Ingen abonnemangskostnad
MINUS:
– Begränsad inställning för Alert-Zones
– Krånglig montering
– Lite snäv betraktningsvinkel (Enbart 100 grader)
– Appen tillåter inte direktradering
– Batteribackup saknas
– Högt pris

Teknisk specifikation Netatmo Presence
Väderskyddad HD-kamera för utomhusbruk
Videosensor : 4MP
Upplösning: Upp till 1920×1080
100 graders betraktningsvinkel
LED-strålkastare: 12W, dimbar.
IR-rörelse och mörkerseende
WiFi
Styrs via app i smartphone
Stöd för MicroSD-kort upp till 32 GB
Appstöd: iOS och Android
Ingen abonnemangsavgift .
Fri tillgång till din kamera på nätet.
Pris: från 2 800 kr och uppåt

Inledning
Netatmo är kanske mest känd som tillverkare av både väderstationsmoduler och entrékameran Welcome (vilken vi testade under förra året, se Test: Netatmo Welcome håller koll på familjen).
Med den vädertätade och kombinerade rörelsevakten/strålkastaren Presence så kliver man utomhus även in på kamerasidan. Riktigt enkel blir kameran att montera om det sitter en gammal utomhuslampa man kan skrota. Spar man väggfästet till den, så har man både anslutningsplattan tillsammans med redan framdragen elektricitet till Presence. Saknas detta blir det rejält mycket krångligare. För den är aktivt strömmatad via elkabel även om den ansluts till hemmets interna nätverk via WiFi.

Installation
Nätverket viktigast. Tål att påpekas.
Det är självklart när man tänker efter, men det är så lätt att gå handlingen i förväg när man öppnat kartongen och står där med kameran i handen. Kanske man sedan länge funderat ut en plats man skulle vilja ha övervakad, och då kan det vara lätt att börja montera och ta täckningen för given.
Så.
När du hittat en plats där du vill sätta upp Presence, är det dags att ta fram mobilen och se ifall ditt WiFi-nät når dit. Annars är det bara att hitta en ny plats, för mestadels funkar det inte att flytta routern närmare eftersom det kan påverka nätets täckning i övriga huset.
Sen är det dags att kavla upp ärmarna.
Installationen görs i två steg, dels av den fysiska enheten, dels genom finlir med konfiguration av appen.
Själva kameran ska sättas 2,5 – 4 m högt upp på en vägg invid det område som ska bevakas. Bästa tiltvinkel för kameran är dessutom 30 grader.

Vi hade egentligen enbart gaveln att välja på där vi skulle testa kameran, huset i övrigt var för lågt och man vill ju inte att en objuden gäst ska kunna demontera den stående på marken.
I anvisningarna har man tagit utgångspunkt i att Presence ska ersätta en befintlig lykta som då bara skruvas loss från det redan befintliga fästet. Vi hade inget sådant, vilket betyder att man måste dra fram en elkabel antingen genom väggen eller längs med väggen lite beroende på förutsättningarna.

Vi kunde dra fram el genom att öppna vindsluckan och ansluta en kabel till enhetens sockerbit samt sedan koppla till ett eluttag via förlängningskabel. Det funkar när man testar, ska den sitta stationärt så ska man definitivt fastmontera kabeln.
Monteringsanvisningarna är inte superenkla. Förslagsvis kollar man igenom all text, tittar sedan en stund både i asken med skruvarna och övriga delar som ska hamna på rätt ställe för att allt ska fungera.

Ett bra tips är att ta det lugnt, framförallt med att klippa av buntbandet runt kameran. Det ser ut som att någon glömt det vid tillverkningen. I själva verket använder man buntbandet till att hänga kameran medan man ansluter elen och själva stativfoten.
Eftersom vi borrade fast fästskenen i en träpanel kunde vi skippa den medföljande pluggen och de långa skruvarna. Vi tog istället ett par kortare egna skruvar som var mycket enklare att få fast, utan att göra avkall på fästförmågan. Presence väger en del och måste alltså sitta stadigt.
Själva kameran kan vridas både i sid- och höjdled vilket förstås är nödvändigt för att justera det sista när den monterats. Men innan man kommit så långt är det värt att en sista gång kolla på skruven med den gröna skallen.

För strax kan det bli sista gången du ser den (i bildens mitt). Det medföljer inga reserver.

Hur tillverkaren tänkt här är ett mysterium. Som skruven sitter passar den exakt i det hål som finns i kamerafotens plastlist, men du behöver lossa skruven helt för att den ska kunna löpa i det urfrästa spåret så att kameran hamnar rätt. Trots att vi hade magnetspets på skruvmejselns bit halkade skruven ändå ur.
Vad är oddsen att hitta en skruv med ett 5mm grönt huvud bland gräs och mossa som sticker fram i den matta av bruna, våta höstlöv?
Just det.
Noll.
Bye-bye skruven.

Nu behövs egentligen inte skruven eftersom de omgivande skruvarna ändå håller fäste och fot på plats. Men producenten hade kunna göra en mycket enklare konstruktion där man helt simpelt kunnat skjuta själva kamerastativet på plats om foten utformats annorlunda för att bättre fästa på väggen.

I alla fall som ett alternativ, om man inte kan utnyttja en lampsockel för en lykta som ersätts. Då hade man dessutom kunnat förbereda för håltagning av sockeln för att elkabeln ska löpa smidigt under kanten. Det saknas idag, och sådant är standard på alla vanliga utanpåliggande kopplingsdosor.

Hur fungerar det?
När allt är klart och kameran börjar leverera filmklipp tycker man det är fascinerande med så många påhälsningar som man inte har en aning om. Vi hade besök av både räv, rådjur och ett okänt antal nya katter under nattid.
Men det tar en stund innan man når dit.
Som beskrivits ovan är det lite vingligt med monteringen av Presence. Men när man kört igenom allt detta så är det dags för steg 2: Ladda hem appen.

Antingen via Google Play, AppStore eller https://presence.netatmo.com

Visst kan man bli lite konfunderad över att appen i texten under bilden verkar handla om entrékameran Welcome, medan bilden visar Presence. Google Play känner igen om man redan har appen installerad, vilket vi haft då vi testade Welcome (se Test: Netatmo Welcome håller koll på familjen).
Man hamnar på Netatmos loginsida: https://my.netatmo.com och man behöver skapa ett konto ifall man inte redan har ett. Väl inne klickar man på ”Security” i menyraden för att komma igång.

Kontoinställningar etc är enklast att göra via en dator, men försöker man installera kameran via datorn tar det stopp. Klicka på ”Set up” och man kastas tillbaka till appen och måste följa instruktionerna där för att avsluta installationen.

Samma manöver i appen ger det här resultatet när man skapat ett konto, och härifrån finns en smidig guide som gör installationen enkel.

Det sista avslutande pillet görs alltså via mobilen. När kameran anslutits går den själv upp på nätet, kollar om det finns firmwareuppdateringar, laddar hem och installerar dessa ifall de finns. Smidigt.

Under Settings aktiverar man övervakningen. Man kan definiera övervakningsområden (vi återkommer till det, se längre ner) och i ”Justera Säkerhetsinställningar) bestämmer man ifall personer, bilar, djur och andra rörelser var för sig ska ignoreras, spelas in, respektive spelas in och meddelas samt dessutom vilka tider meddelanden kan tas emot.
Kan vara skönt att slippa bli väckt av en fågel som letar mat 04 på morgonen. Inställningen gäller för alla kategorier, det hade varit mer lyckat att ex. det var tillåtet att Presence meddelanden vid upptäckt av personer framförallt på nätterna.

Man kan lagra inspelningar lokalt på det installerade mikro-SD-kortet (8GB) och kan även välja en FTP-server som lagringsplats eller genom att koppla ett Dropboxkonto till kameran.

Man ska veta att filmklippen varierar i storlek och väljer man HD-upplösning (1080p) så ligger filstorlekarna mellan 12 och 48 MB beroende på hur mycket detaljinformation och färg som fångas. Och förstås också hur lång sekvensen är som filmas, vilket kamera/mjukvara avgör automatiskt.

Det går ganska fort att fylla dropboxen om det är mycket som laddas upp i bakgrunden. Det kan vara värt att hålla lite koll där, för mycket är filer man inte vill spara.
Vi fyllde en dropbox på 2,75GB väldigt snabbt – man får en varning i appen om att så skett. Men det är enkelt att rensa och då fungerar allt bra igen, till nästa gång det är fullt.

Bildkvalitet på nattagningar är lågupplöst när de visas på telefonen. vilket är okey ifall man bara vill ha en snabbkoll på vad som orsakat inspelningen. Laddar man hem klippen så är bildkvaliteten utmärkt även i dåligt ljus, under förutsättning man valt att spela in i HD-upplösning och inte kör fullskärm på datorn. Möjligheten att zooma i bilden ger förstås bäst resultat ju mer ljust det är då filmklippet tas.
Vi upplevde även att direktuppspelning i mobilen ofta laggade, spelaren stannade och vi tvingades i stort sett alltid trycka start/stop flera gånger innan uppspelningen gick igång. Det kan självfallet ha med mobiltäckning att göra, men det hände regelmässigt även i flera telefoner vi testade med, så orsaken till detta är inte helt klar.
Däremot verkar Presence arbeta på samma sätt som entrékameran Welcome, dvs den filmar hela tiden. Fördelen med detta är att inspelningen redan är igång när något inträffar. Det gör att filmklippen på rapporterade händelser visar ett helt förlopp, inte en stund efter rörelsen inträffade (som är svagheten hos Netgears Arlokameror).

Man har ganska bra kontroll över vilka zoner som ska övervakas. Men den skulle kunna bli bättre.
Vi saknade större kontroll när det handlar om att skapa zoner som ska ignoreras.
Man kan ange vilket område man vill ha bevakat genom att dra max fem boxar på bilden som visas. Tyvärr har varje box ett minimiformat som är för stort (se markeringen ovan), vilket i vissa lägen gör det hart när omöjligt att skräddarsy övervakningsområdet. Det är en svaghet som borde kunna rättas till.

Ett sätt vore att tillåta boxarna överlappa varandra, vilket inte går idag.
Likaså finns en svaghet i att man inte med samma teknik, dvs markera område, kan släcka bevakning i ett bevakat område. I vårt fall borde bilen som skulle övervakas parkeras på ett visst ställe för att få det optimalt.
Tyvärr innebar det samtidigt att förbipasserande bilars strålkastare reflekterades i vår bils framruta. Det medförde att reflexen tolkades som rörelse och startade inspelning samt tände strålkastaren. Inte optimalt. Här kan man fintrimma den medföljande programvaran en del.
I proffssystem finns just den här möjligheten att släcka ut områden som inte ska bevakas. Det kan gälla just reflexer eller grenar/buskar/master som rör sig eller områden där bara behörig personal passerar, t.ex. en säkerhetsdörr. En sådan funktion hade vara bra att kunna applicera här, även om vi misstänker att det skulle gjort hela produkten dyrare.
Men som det är idag med begränsningen på 5 övervakningszoner som har en minsta yta, passar helt enkelt inte alla områden. Det blir kort sagt omöjligt att täcka precis som man vill.

Strålkastaren är tänd 2 min 5 sek och tiden går varken att utöka eller att minska.

Däremot kan man bestämma med vilken intensitet strålkastaren ska lysa.

Och dessutom vilka objekt men vill att den ska reagera på.
Strömlöst
Flera gånger under testperioden drabbades vi av strömavbrott. Det var fel hos elleverantören, inte orsakade av kameran, kanske värt att påpeka.

Men Presence ligger i startgroparna så snart strömmen är åter. Bilden ovan var ”fredagsmys” (inte) med vår elleverantör.
När strömmen återkom strax efter midnatt tog det bara tre minuter innan kameran var aktiv igen – och merparten av minutrarna i loggen var väntetid på att modemet skulle etablera kontakt med internetleverantören. Hade något inträffat under den tiden skulle kameran gått igång och kunnat spara filmklippet på sitt internminne.
Ger bra säkerhet tycker vi.

Sammanfattning
Förutsättningarna i verkligheten är inte alltid optimala. Vi saknade en gammal lampsockel att montera Presence i, vilket hade gjort det så mycket enklare.
Vi hade begränsat med utrymme att ställa bilen på, vilket gjorde att förbipasserande bilars strålkastare under dygnets mörka timmar studsade igång kamerans inspelning. Något som snabbt fyller lagringsminnet.
Några sådana saker kan göra en enkel sak komplex, och där skulle vi önskat att Presence innehållit lite mer detaljerade inställningsmöjligheter.
Men slutsatsen blir ändå att Netatmo Presence har stora chanser att uppfylla de flesta köpares krav på både intressanta inspelningar av objudna gäster och inte minst därmed en större känsla av trygghet.
c/matslundgren.se