Test Netgear Orbi WiFi – i korthet
Netgears nya trådlösa erbjudande är en dröm för den som vill att teknik bara ska fungera. Orbi skapar ett starkt WiFi-nät som genom smart teknik dessutom är både stabilt och mycket snabbt. Saknar man internet via kabel kan man kombinera med Netgears första LTE-modem. Har man svagt trådlöst bredband kan man boosta 4G-signalen med Netgears nya Mimo-antenn. Sammantaget tre nya trådlösa produkter som stärker Neatgers positionen i hemmen.
Omdöme Netgear Orbi WiFi
Form: 9
Funktion: 10
Användning: 9
Installation: 10
Mjukvara: 9
Hårdvara: 9
Prisvärdhet: 10
TOTALT: 9,4
PLUS:
Superenkel installation
Utökat snabbt WiFi-nät
Finessrika inställningar
Smidigt gränssnitt
MINUS:
Lite högt pris
Teknisk specifikation Netgear Orbi WiFi System
(kallas även Orbi Desktop AC3000 Router + Satellite)
Hastighet: 2.4 GHz: Max 400 Mbps, 5 GHz Front haul: Max 866 Mbps, 5 GHz Back haul: Max 1733 Mbps
Säkerhet: WPA2-PSK, WPA, and WPA2
Protokoll: TCP/IP, RIP-1, RIP-2, DHCP, PPPoE, PPTP, Bigpond, Dynamic DNS, UPnP, och SMB
Täckning: Orbi + satellit täcker en yta på 350 m2, router resp. satellit var för sig 175 m2
Mått: 170,3 x 78,9 x 225,8 mm
Vikt: 890 gram/enhet
Pris: Paket med Router+satellit 4 790 kr, router/satellit var för sig 2 790 kr
Teknisk specifikation 4G LTE Modem modell LB1110
LTE cat 4 (150/50Mbit/s) modem
Micro SIM baserad router, olåst
Interna WWAN-antenner
Stöd för externa Mimo-antenner
2 x TS-9 kontakter
1 GbE Port
Pris: 1 290 kr
Teknisk specifikation Netgear 6000450 MIMO
3G/4G MIMO-antenn
Med 2 st. TS-9-kontakter på 1 m kabel
Uppges öka effektiviteten hos mobila surfpunkter med upp till 50 %, upp till 2,5 dB förstärkning
Kompatibla frekvensband: 700–960/1 710–1 990/2 110–2 170/2 500–2 700 MHz
Enkel installation, ingen programvara behövs
Mått: 160 x 120 x 5,5 mm
Vikt: 148 gram
Svenska återförsäljare börjar dyka upp, i skrivande stund hittar vi den i webbshopen hos Elfa där den kostar 820 kr utan frakt. Billigare hos Senetic där priset är 593 kr, frakt tillkommer.
Inledning
Det är sällan man skriver ett test när det är tre olika produkter inblandade. Just i detta fall går det utmärkt eftersom det handlar om produkter som tillsammans lirar väldigt bra ihop. Samtidigt ska det påpekas att de fungerar oberoende av varandra. Man behöver inte det ena för att det andra ska funka, ifall någon del redan är på plats. Men saknar man stabil WiFi, eller ett smidigare modem, eller en bättre antenn – ja, då är det här en vinnande kombination.
Netgear Orbi WiFi System, Netgear 4G LTE Modem och Netgear 6000450 MIMO Antenn blir den kedja som gör att man får ett fungerande trådlöst bredband i hela huset, även om detta är ovanligt vidsträckt eller har byggmaterial som annars blockerar den trådlösa signalen.
Vanligtvis är kopplingen till internet problemfri om man har kabel- eller fiber-port i väggen. Problemen kan istället komma när internetkopplingen ska spridas ut i huset, väggar eller avstånd skapar gärna döda utrymmen som inte alltid är lätta att få bukt med.
Anslutningspunkten för kabel/fiber är vanligtvis i hörnet av huset. Då blir utmaningen att sprida WiFi-signalen från en punkt som ligger så nära mitten av huset som möjligt (se Netgears skiss ovan).
Har man trådlöst bredband gäller inte detta, fast det blir oftast inte enklare för det. Då kan även 4G-signalen vara svag och behöva förstärkning (se mer om Mimo-antennen nedan).
Vår huskropp, där vi testar allt detta, ser ut att ha stått modell för Harry Potters märke i pannan. Av det följer att det varit omöjligt att få tillräckligt stark signal till båda ändarna, trots att vi använt Netgears extendrar. Lägg därtill att delar av huset är från 1850-talet med metertjocka stenväggar. Det gör det än mer hopplöst att skapa en ren WiFi-signal.
För oss (och andra) som saknar internetanslutning via kabel, blir alltså hela Netgears erbjudande så mycket intressantare.
Som konstateras på annan plats i bloggen, så ger Orbi både snygg och snabb wifi. Bilden ovan: Orbi-enheten till vänster är routern, den gula kabeln ansluter till 4G LTE-modemet (och den blåa faktiskt till Netgears basenhet till Arlo). Det som till höger ser ut som en fyrkantig stingrocka är Mimo-antennen vars kablar förstärker 4G-signalen till modemet.
Jämfört med traditionella lösningar där man förlänger sitt WiFi-nät med extendrar, så ger Orbi direkt en märkbar skillnad i hastighet. Orbisatelliten laggar inte alls, vilket ska bero på att routern och satelliten kommunicerar via en dedikerad quad-ström på 5GHz-bandet. Dessutom använder Orbi tre radiokanaler (Tri-band, en 2.4 och 2 stycken 5GHz) vilket är speciellt användbart om många enheter vill koppla upp sig på det trådlösa nätverket.
Kommunikationen mellan Orbienheterna klarar upp till 1,7Gbps, vilket är snabbare än trådat nät. Enheterna var för sig tilldelar även dhcp-anslutna enheter koppling maximal hastighet. Som användare behöver man inte på att välja vilket nät man vill ansluta sig till – 2.4Ghz eller 5GHz – det valet gör Orbi och den laggning man kan uppleva med extendrar saknas helt.
Installation Orbi WiFi System
Stäng av strömmen till modemet du ska använda. Plugga sen in den medföljande gula internetkabeln i den gula porten.
Routern har på baksidan tre gigabitportar och en USB 2.0-port samt en egen strömknapp. Sync-knappen kan användas för WPA-konfiguration med modemet, samt även när man ska ansluta ytterligare en satellit (köps separat). Första gången man kör installationen så hittar routern och satelliten i paketet varandra automatiskt.
Är man osäker på vilken enhet man har framme är det bara att kolla på baksidan. Satelliten ovan saknar den gula internetporten som är ersatt med en ethernetport, även den gigabit. I övrigt är knapparna och portarna identiska.
När detta är gjort, tryck på strömknappen på bägge enheterna. Det är fritt val ifall man vill installera Orbi via kabel till sin dator, eller via WiFi med en webbläsare. Enhetens SSID och lösenord står på en plastkrage runt enhetens topp. Och även undertill (det är kanske inte så smart att skylta med uppgifterna när man avslutat installationen och placerar Orbi synligt i hemmet).
Det är alltid lika intressant när man kommit så här långt då en ny teknikpryl ska installeras. Tyvärr blir resten inte lika roligt eftersom det nästan alltid är något som oväntat stökar och som producenten inte räknat med.
Netgear Orbi är ett sällsynt och ljuvligt undantag. Håll i hatten så kör vi!
Konfigurationen är slutförd. Som ett kvitto på det visas denna dialogruta. Under respektive ikon visas också de lösenord som angivet (men som vi förstås raderat här).
På det oseriösa sätt som nätet utvecklats idag är det sunt att förhålla sig skeptisk till överord – oavsett om de kommer från leverantörer eller bloggare. Med detta sagt så lyckas faktiskt Netgear här med något som Apples tekniker gjorde och fick den tidiga Macen att bli en stor framgång, nämligen äkta självkonfiguration utan att tvinga användaren agera. Det här är något vi inte upplevt sedan slutet av 80-talet.
Netgears påstående om att Orbi WiFi nära nog installerar sig själv, är faktiskt sant. Osannolikt bra.
Hur fungerar det?
En klockren installation följs upp av ett stabilt nät, bra gränssnitt för att logga in på routern och en bra manual för att fintrimma hur man vill att nätet ska fungera. Orbi erbjuder avancerade funktioner som dynamisk DNS, port forwarding, VPN, föräldrakontroll, men det går vi inte in på här.
Den röda ringen på routern signalerar att kopplingen inte funkar. Vi såg den när Orbi reagerade på att inställningarna ändrats och att det tog en stund innan kopplingen till det trådlösa bredbandet återetablerats.
Och då växlar ringen till blått, vilket är lika med att allt fungerar. Ringen syns även i vitt när Orbi bootar, och bägge slocknar efter en stund då allt är ok.
Under tiden Orbi-enheterna kopplas ihop går programvaran själva upp på nätet, kollar om program/firmware behöver uppdateras och installerar i så fall detta smidigt utan pukor och trumpeter.
Tittar man i loggen verkar det som att Orbiroutern själv håller koll på internetkopplingen. Vi har en i dagsläget skramlig förbindelse som relativt ofta går ner, så pass att vi tidigare använt en router (av annat fabrikat) där man kan ställa in ping-adresser som checkas med bestämt tidsintervall. Slutade de svara startade modemet självmant om.
Orbi verkar göra detta i bakgrunden och återkoppla till internet utan att behöva omstart. Mycket bra och med en metod vi absolut kallar kvalitet.
Orbi ersätter också, som tidigare nämnts, enkelt de båda Netgearexterndrarna ex6150 vi använt för att förlänga det trådlösa nätverket, bland annat till ett par Arlokameror som övervakar huset utifrån. Sen en tid har vi noterat att det varit svårt att få appen att ansluta till kamerorna. Dessutom har batterierna i samband med det förbrukats väldigt snabbt.
Kameror som filmar mycket drar förstås mer ström, och kameror som inte hittar nätet borde självklart också kräva ökad strömförbrukning på samma sätt som en mobiltelefon som hela tiden letar nätkoppling – det är ju ett säkert sätt att snabbt tömma mobilen på kraft.
När vi ersatte extendrarna med Orbipaketet och inte minst adderade en extra satellit så upphörde det ”digitala gnisslet” med nedkopplade kameror och andra enheter som tappade nätet eller laggade svårt mot internet.
Sammanfattning:
Vid lanseringen såg Netgear Orbipaketet väldigt bra ut på papperet. Väl på plats visar det sig att det inte handlade om en rad snygga specifikationer. Alla – inte minst barnfamiljer med nätintensiva ungdomar – som har knackig WiFi ska absolut kolla in Orbi som verkligen kan förvandla segt till snabbt.
Installation 4G LTE Modem
Som en naturligt kompanjon för den som saknar ett fristående lätt modem, funkar Netgears första egna dito 4G. LTE Modem är en bra parkamrat med Orbi.
Paketet innehåller inga konstigheter, men modemet i sig kräver lite mer handpåläggning för att fungera.
Det som kräver mest pill är SIMkortet. Enklast är faktiskt att stoppa in det på rätt ställe undertill på modemet.
De flesta SIMkort kommer med en PINkod. Första gången LTE-modemet startats ser det ut som ovan.
Inget internet. Det beror på att SIMkortet behöver låsas upp. För det måste man logga in.
LTE Modem har ip-adress 192.168.5.1 (logga in med admin, password första gången)
Ändra sedan omgående lösenordet här (kan vara lite krångligt att hitta var, så vi valde att visa en skärmbild).
Värt är också att notera att om man installerar Orbi och LTE Modem samtidigt kan det blir lite förvirrande om var man kommer åt vad.
Orbi har ip-adress 192.168.1.1 (logga in med admin, password är det som står undertill på routern om du senare inte ändrat detta)
Här avaktiverar man PINkoden så att modemet automatiskt kan koppla upp sig på internet. Efter man gjort det ser det ut som ovan. Det är också här som man kan aktivera PINkod-uppkoppling igen.
När PINkoden är borta ser det ut så här nästa gång du ska logga in.
Väl inne kan man både kolla status och ändra inställningar så att funktionerna passar det man tänker använda modemet till.
Den skarpsynte noterar att Netgear valt att ge LTE Modem samma gränssnitt som för Netgears lilla mobila router Aircard. Värt att notera är att man kan använda merparten de förinställda funktionerna, som dhcp etc.
Förutom PINkodsinställningen är det kanske klokt att även se till att få sms när det finns programvaruuppdateringar att hämta.
Mer än så är det inte. Med PINkoden borta väljer modemet de bästa inställningarna, vilket betyder att den sköter sig själv. Tack för det 🙂
På modemets baksida finns två portar som är speciellt intressanta. ”Main” och ”Div” – antenningångar som gör skillnad. Stor skillnad.
Installation Netgear 6000450 MIMO Antenn
Antennkontakterna heter TS-9 och den externa antennen är busenkel att installera, den behöver inte ens strömförsörjning. Antennen förstärker 4G- (såväl som 3G) signalen genom en teknik som kallas Mimo.
MIMO står för Multiple Input Multiple Output och är en teknik för trådlös digital dataöverföring där både sändaren och mottagaren har multipla radio-mottagare (läs mer på Wikipedia).
Anslutningen fungerar både till LTE-modemet, till de olika dockningsstationerna för Aircard, och förstås även till Aircard-routrarna själva.
Till hålen på antennens sidor medföljer två plastkrokar, med vilka man enkelt fäster antennen på en laptop. Och stoppar in i sin Aircardrouter. Åker man tåg kan man förstås sätta fast antennen på fönsterrutan med en bit häftmassa. Kabeln är 1 m och ger den nätaccess som SJ skamligt nog borde ha erbjudit användarna för länge sen. En Aircard och egen internetkoppling är säkrare än det öppna WiFi SJ tillhandahåller.
Konklusion
Du som orkat läsa hela vägen hit förstår att Netgear lanserat tre produkter som var för sig höjer användarupplevelsen. Sammantaget är detta som att man plötsligt fått en ny bästakompis som helt osynligt ser till att surfen går bra oavsett var man befinner sig i huset. En given fullpoängare värt ett fyrverkeri!
c/matslundgren.se